Wanneer je een woning gaat kopen, of opzoek bent naar een woning zie je vaak k.k. achter de vraagprijs staan. Dit staat voor kosten koper. Maar wat betekend dat precies? En wat kost dat dan?
Je kosten koper zit vaak rond 6% van het aankoop bedrag van de woning. Daarbij zit er verschil tussen niet-wettelijke en wettelijke kosten koper.
Niet-wettelijke en wettelijke kosten koper
Onder Niet wettelijk verstaan we Makelaarskosten, bouwtechnische keuring, taxatiekosten, afsluitprovisie, bankgarantie etc. Deze kosten zijn niet wettelijk verbonden aan de koopprijs gezien deze kosten niet altijd van toepassing zijn wanneer je een woning koopt.
Wettelijke kosten is bijvoorbeeld de te betalen belasting over de koopsom. Dit zijn kosten die bij wet verplicht zijn om te maken. Denk aan transport, kadaster etc.
Financieringsgrens
De financieringsgrens is verlaagd naar 100%. Dat betekend dat je als koper 100% van de waarde van je woning kunt financieren. Als je bijvoorbeeld een woning koopt van 300.000 betekent dat je in dit geval zéker € 15.000 eigen geld nodig hebt om het kopen van de woning mogelijk te maken. Daarbij komen dan nog eventuele kosten van een makelaar en kosten voor bijvoorbeeld een verbouwing. Alle bijkomende kosten zoals k.k. makelaarskosten en verbouwingskosten moeten uit eigen middelen worden betaald.